Intermag

EAN:5908270219816

Rootstar Intermag – biostymulator dolistny, ukorzeniacz

Rootstar Intermag to dolistny środek biostymulujący, który aktywuje wytwarzanie auksyn przez rośliny, intensyfikuje podziały komórkowe i indukuje tworzenie korzeni przybyszowych oraz bocznych. Stosowany po wschodach roślin poprawia ukorzenianie i przyspiesza regenerację korzeni, szczególnie po warunkach stresowych. Jest częścią strategii Stress Control System (SCS). Korzyści:
  • Dynamiczny rozwój masy korzeniowej
  • Poprawa kondycji roślin we wczesnych fazach rozwoju
  • Zwiększenie tolerancji na stres związany z niską temperaturą gleby i niedoborem wody
Skład: Azot całkowity 17 g/l, Azot amonowy 17 g/l, Cynk rozpuszczalny w wodzie 67 g/l (6%). Stosowanie: Roztwór wodny aplikować nalistnie jako oprysk drobno- lub średniokroplisty. Uprawy: szerokie zastosowanie m.in. w pszenicy, jęczmieniu, rzepaku, kukurydzy, ziemniakach, soi, grochu, buraku cukrowym, jabłoniach, truskawkach oraz różnych warzywach, takich jak kapusta, marchew, pietruszka czy seler.

Rootstar Intermag – dolistny środek biostymulujący

Rootstar to preparat dolistny wykazujący działanie biostymulujące – aktywuje wytwarzanie auksyn przez rośliny. Intensyfikuje podziały komórkowe i indukuje tworzenie korzeni przybyszowych oraz bocznych, a także włośników. Przeznaczony jest do stosowania po wschodach roślin  w celu poprawy ukorzeniania, a także w innych okresach wegetacyjnych w celu przyspieszenia regeneracji korzeni po wystąpieniu warunków stresowych (m.in. przemarznięcie, uszkodzenie przez szkodniki). 

Rootstar Intermag, jako aktywator ukorzeniania, jest jednym z elementów strategii wspomagania naturalnej odporności roślin Stress Control System (SCS). 

Rootstar - główne korzyści ze stosowania biostymulatora: 

  • dynamiczny rozwój masy korzeniowej,
  • poprawa kondycji roślin we wczesnych fazach rozwoju,
  • zwiększenie tolerancji roślin na stres związany z niską temperaturą gleby i niedoborem wody. 

Skład Rootstar Intermag: 

  • Azot (N) całkowity - 17 g/l (1,5% m/m), 
  • Azot (N) amonowy (NH4) - 17 g/l (1,5% m/m), 
  • Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie – 67 g/l (6,0% m/m). 

Rootstar Intermag zawiera specjalną formę cynku (amonowy octan cynku) oraz substancje wspomagające przyswajanie składników pokarmowych i stymulujące rozwój systemu korzeniowego (antyoksydanty i witaminy, np. B1 – główny składnik ukorzeniaczy). 

Jak stosować biostymulator Rootstar Intermag? 

Roztwór wodny preparatu Rootstar Intermag stosować nalistnie w formie oprysku drobno- lub średniokroplistego. Rootstar można stosować łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania. 
Dawkowanie można modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe. 

Z czym można mieszać produkt Rootstar? Tabela mieszania. 

Tabela mieszania biostymulatora Rootstar znajduje się w zakładce "do pobrania". 

Rootstar – dawkowanie. Kiedy stosować Rootstar Intermagu? 

Informacje o dawkowaniu Rootstar znajdują się w zakładce "dawkowanie". Znajdziesz tu również informacje o tym kiedy stosować Rootstar oraz ile wlać produktu Rootstar na litr. 

W jakich uprawach można stosować Rootstar? 

  • Pszenica ozima,  
  • Pszenica jara,  
  • Pszenżyto ozime,  
  • Pszenżyto jare,  
  • Jęczmień paszowy (ozimy),  
  • Jęczmień paszowy (jary),  
  • Jęczmień browarny (ozimy),  
  • Jęczmień browarny (jary),  
  • Żyto ozime,  
  • Żyto jare,  
  • Owies,  
  • Rzepak ozimy,  
  • Rzepak jary,  
  • Kukurydza,  
  • Ziemniak,  
  • Soja,  
  • Groch,   
  • Fasola,   
  • Bób,   
  • Bobik,  
  • Łubin,  
  • Burak cukrowy, 
  • Jabłoń,  
  • Truskawka,  
  • Warzywa kapustne – produkcja rozsady, 
  • Warzywa cebulowe,  
  • Kalarepa, 
  • Rzodkiewka, 
  • Jarmuż, 
  • Kapusta brukselska, 
  • Kapusta pekińska, 
  • Brokuł, 
  • Kalafior, 
  • Kapusta głowiasta biała, 
  • Kapusta głowiasta czerwona, 
  • Kapusta włoska, 
  • Marchew,  
  • Pietruszka,  
  • Pasternak,  
  • Seler – produkcja rozsady,  
  • Burak ćwikłowy. 

Uprawa

Jak stosować? Dawkowanie

Kiedy stosować?

Pszenica ozima

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień: po wschodach roślin

·  Wiosna: po ruszeniu wegetacji

Pszenica jara

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin 

Pszenżyto ozime

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień: po wschodach roślin

·  Wiosna: po ruszeniu wegetacji

Pszenżyto jare

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Jęczmień paszowy ozimy

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień: po wschodach roślin
·  Wiosna: po ruszeniu wegetacji

Jęczmień paszowy jary

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Jęczmień browarny ozimy

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień: po wschodach roślin
·  Wiosna: po ruszeniu wegetacji

Jęczmień browarny jary

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Żyto ozime

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień: po wschodach roślin
·  Wiosna: po wznowieniu wegetacji

Żyto jare

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Owies

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Rzepak ozimy 0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin (BBCH 10–14)
·  Wiosna: po ruszeniu wegetacji

Rzepak jary 0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin (BBCH 10–14)

Kukurydza 0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Ziemniak 0,8–1,2 l/ha

·  Rozwój pierwszych liści na głównym pędzie

Soja 0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Groch 0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Fasola 0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Bób

 

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Bobik

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Łubin

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Burak cukrowy

0,8–1,2 l/ha

·  Po wschodach roślin

Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad

0,8–1,2 l/ha

·  Wiosna: po przyjęciu się drzewek – pękanie pąków liściowych. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano bioproduktów dla aktywacji rozwoju korzeni.

Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację

0,8–1,2 l/ha

·  1. rok – wiosna (po przyjęciu się podkładek): początek rozwoju liści. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano bioproduktów dla aktywacji rozwoju korzeni.

Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami

0,8–1,2 l/ha

·  1. rok – wiosna (po przyjęciu się zaszczepionych podkładek): początek rozwoju pędów i liści. Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano bioproduktów dla aktywacji rozwoju korzeni.

Truskawka – uprawy bez fertygacji – odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień w roku sadzenia – po przyjęciu się sadzonek
·  Wiosna – po wznowieniu wegetacji

Truskawka – uprawy bez fertygacji – odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące

0,8–1,2 l/ha

·  Wiosna – po wznowieniu wegetacji

Truskawka – plantacje fertygowane – odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – uprawa w gruncie

0,8–1,2 l/ha

·  Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. liść

Truskawka – plantacje fertygowane – odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – uprawa w gruncie

0,8–1,2 l/ha

·  Po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść

Truskawka – plantacje fertygowane – odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach.

0,8–1,2 l/ha

·  Po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść

Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych

0,8–1,2 l/ha

·  Jesień w roku sadzenia: po przyjęciu się sadzonek
·  Wiosna: po wznowieniu wegetacji

Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych

0,8–1,2 l/ha

·  POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: po przyjęciu się sadzonek
·  POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: po wznowieniu wegetacji
·  SADZONKI DONICZKOWANE: 2.–3. dzień po sadzonkowaniu

Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo

0,8–1,2 l/ha lub podlewanie lub opryskiwanie: roztwór 0,05–0,1% w przypadku sadzonek doniczkowanych

·  Jesień w roku sadzenia: po przyjęciu się sadzonek
·  Wiosna: po wznowieniu wegetacji
·  Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek

Warzywa kapustne – produkcja rozsady

0,8–1,2 l/ha

·  Tuż po wschodach roślin
·  3–5 dni przed wysadzeniem rozsady

Warzywa cebulowe

podlewanie lub opryskiwanie: roztwór 0,05–0,1%

·    Faza flagi (kolanka) – wyraźnie widoczny 3. liść (BBCH 012–13)

Kalarepa

0,8–1,2 l/ha

·    Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Rzodkiewka

0,8–1,2 l/ha

·   Tuż po wschodach roślin – rozwój liści

Jarmuż

0,8–1,2 l/ha

·   Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Kapusta brukselska

0,8–1,2 l/ha

·   Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Kapusta pekińska

0,8–1,2 l/ha

·   Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Brokuł

0,8–1,2 l/ha

·   Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Kalafior

0,8–1,2 l/ha

·  Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Kapusta głowiasta biała

0,8–1,2 l/ha

·  Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Kapusta głowiasta czerwona

0,8–1,2 l/ha

·  Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Kapusta włoska

0,8–1,2 l/ha

·  Po przyjęciu się rozsady – rozwój liści.
Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gdy nie zastosowano produktu w trakcie produkcji rozsady.

Marchew

0,8–1,2 l/ha

·    Liścienie przebijają się na powierzchnię gleby – faza 3. liścia właściwego (BBCH 09–13)

Pietruszka

0,8–1,2 l/ha

·    Liścienie przebijają się na powierzchnię gleby – faza 3. liścia właściwego (BBCH 09–13)

Pasternak

0,8–1,2 l/ha

·    Liścienie przebijają się na powierzchnię gleby – faza 3. liścia właściwego (BBCH 09–13)

Seler – produkcja rozsady

podlewanie lub opryskiwanie – roztwór 0,05–0,1

·  Rozsada:
- liścienie przebijają się na powierzchnię podłoża – liścienie całkowicie rozwinięte (BBCH 09–10)
- faza 5. liścia właściwego, 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 15)

Burak ćwikłowy

0,8–1,2 l/ha

·    Kiełek przedostaje się na powierzchnię gleby – widoczna pierwsza para jeszcze nie rozwiniętych liści (BBCH 09–11)